Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pączki serowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka krupczatka 2 szkl
mlako 1/3 szkl
cukier 3 łyżki
masło 60 g
drożdże 30 g
jaja 2 szt
żółtko jajek 2 szt
sól
olej do smażenia
skórka i sok z pomarańczy 1 szt
twaróg 300 (półtłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: Pączki serowe

Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru, 2 - 3 łyżkami mąki, dokładnie wymieszać z podgrzanym mlekiem, zostawić w ciepłym miejscu, by wyrosły. Twaróg dwukrotnie przepuścić przez maszynkę. Masło starannie utrzeć z cukrem i, cały czas ucierając, stopniowo dodawać żółtka, jaja i ser. Do doskonale utartej masy dodać skórkę i sok z pomarańczy, przesianą mąkę, rozczyn i sól. Dokładnie wyrobić ciasto, przykryć, zostawić w cieple. Gdy ciasto wyrośnie, formować z niego niewielkie kule lub nabierać porcje ciasta łyżką i układać je na posypanej mąką stolnicy, przykryć i zaczekać, aż wyrosną. Następnie smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu, osączyć na papierowym ręczniku, posypać cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak