Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Soczewiaki

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica 300 g
cebula biała 2 szt
słonina 200 g
sól, pieprz
ziemniaki 5 szt
mąka

Przepis i sposób przygotowania na: Soczewiaki

Soczewicę namoczyć na kilka godzin, nawet na całą noc, następnie starannie potłuc. Tak przygotowany farsz poddusić na patelni, dodać pieprz i sól do smaku oraz podsmażoną cebulkę i słoninkę. Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w mundurkach i nie obierając - potłuc lub zemleć. Z tłuczonych ziemniaków uformować placki, ułożyć na nich farsz z soczewicy i uformować. Otoczyć mąką i położyć na blaszce. Przetrzymywać w piecu do zarumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

swic 31.08.2010 08:09
nie jadełem nigdy soczewicy?

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak