Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto ze śliwkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
margaryna 1/2 kostki
cukier szklanka
jajko 2 sztuki
cukier waniliowy opakowanie
śmietana łyżka
śliwki ok. 75 dag
białko 4 sztuki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto ze śliwkami

Z mąki, pr. do pieczenia, margaryny, cukru i cukru waniliowego oraz jajek i śmietany ugnieść kruche ciasto. Włożyć je na 30 min do lodówki. Następnie rozwałkować je i włożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy i wysypanej bułką tarteą. Sliwki bez pestek obsypać cukrem a następnie obtoczyć je w mące lub bułce tartej aby nie było zakalca. Śliwki wyłożyć na ciasto i piec ok. 30 min. W tym czasie ubić pianę z białek wraz z cukrem icukrem waniliowym. Pianę wyłożyć na śliwki i piec ciasto jeszcze ok 15 min.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iknkirke 30.08.2011 19:58
Dobre ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak