Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żeberka z gruszkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

żeberka wieprzowe 1 kg
kompot gruszkowy 1 litr
olej 3 łyżki
sól, pieprz do smaku
przecier pomidorowy

Przepis i sposób przygotowania na: Żeberka z gruszkami

Żeberka natrzeć solą i pieprzem, posmarować przecierem pomidorowym. Obsmażyć żeberka ze wszystkich stron na rozgrzanym tłuszczu w głębokim rondlu. Kompot wlać do mięsa. Dusić pod przykryciem ok. godziny, aż mięso nabierze delikatnej miękkości, a sos częściowo odparuje. Pod koniec dodać gruszki z kompotu: w całości bądź pokrojone w paski. Wyłożyć na półmisek ozdabiając gruszkami. Jeżeli sos jest za rzadki, łyżeczkę mąki kartoflanej rozmieszać z małą ilością zimnej wody i dolać do sosu. Zagotować, wlać do sosjerki i podać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak