Przepis i sposób przygotowania na: Francuski warkocz z brokułami, pieczarkami i kurczakiem
Z ciasta francuskiego można zrobić wiele słodkich przekąsek, ale również bardziej sycące, wytrawne dania. Jednym z nich jest warkocz z kurczakiem, brokułami i pieczarkami. Jest to doskonałe rozwiązanie, gdy nie wiesz co zjeść na obiad lub kolację.
- warkocz z ciasta francuskiego
- przekąska z kurczakiem i brokułem
- pomysł na sycącą przekąskę
Kroki postępowania
Kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Przypraw solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka.
Pieczarki obierz i pokrój w plastry.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Przyrumień na oleju ze szczyptą soli. Dodaj pieczarki, wlej trochę wody i duś na małym ogniu, aż zmiękną i woda odparuje.
Ugotuj brokuła (około 5-7 minut).
Do pieczarek dodaj przyprawione mięso. Wymieszaj i duś pod przykryciem, aż mięso się ugotuje.
Ciasto francuskie rozłóż na pergaminie, na którym będziesz piec. Ponacinaj po bokach wzdłuż w stronę środka, ale tak, żeby można było ułożyć farsz.
Na cieście ułóż kilka plastrów sera. Na to brokuł i pieczarki z mięsem.
Zwiń warkocza, na przemian boki układaj do środka.
Gotowy warkocz posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp sezamem oraz lnem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 170 na około 25-30 minut.