Sposób przygotowania

Kruszonka: miękkie masło rozetrzeć rękami z cukrem i mąką - masa powinna być grudkowata. Odłożyć do lodówki żeby stężała.
Truskawki opłukać, osączyć, usunąć szypułki a owoce pokroić na ćwiartki. Mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Jajka roztrzepać, wymieszać z olejem, sokiem z cytryny i skórką. W innym naczyniu wymieszać maślankę z proszkiem do pieczenia - uwaga bo rośnie! Jajka z olejem przelać do mąki, wymieszać lekko. Dodać spienioną maślankę, zamieszać tylko żeby składniki lekko się połączyły - tak jak przy robieniu muffinek. Dodać 3/4 truskawek, zamieszać i przelać ciasto do formy (moja 25x35, ale może być nieco mniejsza a ciasto będzie wyższe). Wierzch posypać resztą truskawek i grudkami kruszonki. Piec ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 170 st. C.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    aginaa

    super ciasto, na pewno pyszne;)
  • 0
    original
    Opublikowano

    krzyniu1984

    pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    Lubię ciasta z kruszonką
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Pysznie wygląda :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    sara1

    ciekawy przepis dziś z niego skorzystam
  • 1
    original
    Opublikowano

    Andysz

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !