Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marmolada z jabłek i dyni z pomarańczami

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabka 2 kg
dynia 2 kg
cukier 1 szkl
woda 1/2 szkl
Kwas cytrynowy Prymat 1/2 łyżeczki
pomarańcze 2 szt
sok z cytryny
lukier 1 szkl
cukier 1 szkl

Przepis i sposób przygotowania na: Marmolada z jabłek i dyni z pomarańczami

Obraną i pokrojoną dynię rozgotować na papkę (wlać jedynie na dno garnka 2-3 łyżki wody). Jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki. Zrobić syrop z cukru, wody i kwasku cytrynowego, włożyć do niego jabłka Gdy będą miękkie, dołożyć dynię i razem smażyć, mieszając, aż marmolada zgęstnieje. Pomarańcze umyć, lekko nakłuć skórkę, sparzyć dwukrotnie, następnie ugotować. Jedną pomarańczę obraną i jedną ze skórką (bez pestek) zemleć w maszynce do mięsa lub zmiksować. Zrobić lukier, włożyć do niego zmielone pomarańcze i smażyć do szklistości. Pod koniec dodać sok z cytryny. Połączyć z marmoladą z jabłek i dyni. Podsmażyć. Przełożyć do słoików i pasteryzować.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak