Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

,,Wypchaj się \" oberżyno :

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

2 łyżki masła,1 /2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
1/2 pęczka ( ok 1/2 szklanki ) pokrojonego koperku,pieprz mielony,sól
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
żółty ser 4 plastry
olej
bakłażan 2 szt
cytryna 2 szt
ziemniaki 2 szklanki puree
wędzonka 1/4 szkl. (podsmażona na rumiano)
szynka 1/4 szkl. (podsmażona na rumiano)

Przepis i sposób przygotowania na: ,,Wypchaj się \" oberżyno :

Czyli po prostu bakłażany nadziewane puree ziemniaczanym .
Oberżynę ( bakłażan ) przekroić na połówki i usunąć delikatnie miąższ z pestkami tak by pozostała pod skórką warstwa ok 0,5- 1 cm . Wycisnąć sok z cytryn i polać nim oberżynę .Posolić i posypać pieprzem. Zostawić na 15 minut w pojemniczku obrócone przecięciem w dół .Wylać sok cytrynowy i sok który wyciekł z oberżyny . Osuszyć .
Puree ziemniaczane ( gorące ) zmieszać z masłem , śmietanką , smażoną szynką i wędzonką , koprem .Doprawić do smaku pieprzem mielonym, kostką czosnkową , szczyptą gałki muszkatołowej .
Napełnić połówki oberżyny masą ziemniaczaną . Na każdej położyć plaster sera . Ułożyć w szkle żaroodpornym ( na dno wylać 2 łyżki oleju ).Nastawić piekarnik na 220 * C i zapiekać przez 50 minut pod przykryciem ( od chwili aż się ustabilizuje temperatura ) - potem odkryć i doprowadzić do tego by ser się zrumienił ( ok 10 minut ).
Podawać z sosem pomidorowym lub innym .
Mała uwaga - po 40 minutach pieczenia trzeba bardzo pilnować czy już należy odkryć naczynie bo jak się nie uchwyci odpowiedniego momentu to bakłażany popękają i puree ziemniaczane wyleje się .
Wydaje mi się , że doskonała powinna być wersja z puree bez dodatku wędzonki( typowo jarska ) podawana dom mięs z grilla bez sosu jako typowy dodatek do II dań

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 27.02.2012 19:22
bezbłędny pomysł
polly66 09.08.2011 15:34
hahaha, no nie mogłam się powstrzymać. tytuły masz genialne
goofy9 20.06.2011 12:54
genialny przepis, a ta nazwa ... :)
Ewa111 17.08.2010 19:33
Twoje potrawy mają świetne nazwy,wyobrażam sobie minę mojego męża który pyta co na obiad a ja mu odpowiadam \"wypchaj się oberżyno\"

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak