Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura z jarzębiny

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukier 1/2 kg
środek zelujący typu 2:1 1 opakowanie
jarzębina 1 dojrzała

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura z jarzębiny

Jarzębinę odszypułkować i przebrać. Włożyć do torebki foliowej lub pojemnika na żywność i na noc włożyć do zamrażarki. Dzięki przemrożeniu nie będzie ona nadmiernie cierpka. Do cukru wlać 3/4 szklanki wody i ugotować syrop. Do syropu włożyć przygotowaną wcześniej jarzebinę i tak długo w nim smażyć aż owoce staną się szkliste. Smażyć należy na małym ogniu, często mieszając. Do szklistych owoców dodać środek żelujący (zgodnie z przepisem na opakowaniu). Gorącą konfiturę kłaść do czystych, wyparzonych słoików i od razu zamykać. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 22.09.2012 12:30
tez robiła w tamtym roku, w tym roku tez planuję
ben-ka 03.03.2012 08:23
z jarzębiny robię tylko "jarzębiaczek" w tym roku muszę być sprytniejsza od ptaszków i zerwać owoce na konfiturę:
manaika 13.02.2012 21:54
z jarzębiny jeszcze nie jadłam
Pacia 26.08.2011 17:51
nie wiedziałam, że z jarzębiny można robic dżem-super:)
Marzena40 28.04.2011 12:26
przyznam że takiej nie jadłam
anemon 24.04.2011 18:53
Muszę w końcu zrobić.
Henryka2 07.01.2011 23:17
Trzeba wypróbować!
SmacznaPyza 19.12.2010 09:59
bardzo lubię, ale co roku coraz większe problemy z dostępem do świeżej jarzębiny
misia53 27.11.2010 22:11
Jarzębina czerwona , dobrze wysmazona,mięsko dekorujei świetnie smakuje!
eli_555 07.10.2010 20:51
Pycha do mięska.
IlonaAlbertos 31.08.2010 00:19
Bardzo fajny przepis, wart wypróbowania :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak