Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z borówek amerykańskich i nektarynek
Dżem z borówek amerykańskich i nektarynek jest przygotowywany tradycyjną metodą, która pozwala na zachowanie naturalnie słodkiego smaku i aromatu owoców. Borówki amerykańskie i nektarynki są delikatnie gotowane, aby uwolnić ich wszystkie walory smakowe. Dodatek niewielkiej ilości słodzika sprawi, że dżem jest wyjątkowo smaczny.
1. Przygotowujemy dwa garnki. Do jednego dajemy nektarynki, 1/2 kg cukru i sok z cytryny, a do drugiego borówki z cukrem. Obydwa garnki stawiamy na palnikach i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż woda z owoców wyparuje, a z cukru powstanie gęsty syrop. Cały proces trwa ok 1,5 godziny.
2. Gdy nektarynki lekko przestygną, przekładamy je do blendera i delikatnie rozdrabniamy (2 naciśnięcia START powinno wystarczyć). Nektarynki mieszamy z borówkami i w razie potrzeby jeszcze chwilę gotujemy.
3. Przygotowujemy słoiki - nakrętki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a słoiki wyparzamy w piekarniku w 80 stopni C. Gorący dżem wlewamy do słoików i mocno zakręcamy.
SMACZNEGO :-)