Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwusmakowe semifreddo

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Masa I

śmietana 30% 165 ml
cukier puder 1 łyżka
żurawina suszona 25 gram

Masa II

śmietana 30% 165 ml
cukier puder 1 łyżka
cappuccino czekoladowe 1 łyżka

Dodatkowo

ciastka kruche czekoladowe z nadzieniem ok. 100 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Dwusmakowe semifreddo

Masa I:
Żurawinę kroimy w niewielkie kawałki. Śmietankę razem z cukrem ubijamy na sztywno, dodajemy pokrojoną żurawinę i delikatnie mieszamy. Masę wylewamy do podłużnego pojemnika (np. po lodach) wyłożonego folią spożywczą. Wyrównujemy i wstawiamy do zamrażalnika.

Masa II:
Śmietankę razem z cukrem ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy cappuccino i jeszcze chwilę ubijamy. Masę wykładamy na masę z żurawiną, wstawiamy do zamrażalnika.
Po ok. 1 godzinie na wierzchu układamy kruche ciastka lekko je dociskając. Mrozimy ok. 6-8 godzin. Przed podaniem przekładamy na talerz ciastkami w dół i kroimy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 08.10.2015 09:24
Bardzo lubię taki deser
tomek18 01.08.2015 19:38
bardzo smaczny deser
ben-ka 01.08.2015 11:37
Też bym się skusiła.
Stenka 01.08.2015 10:19
smaczny deser
Iwusia 31.07.2015 23:50
ale pyszności
2milutka 31.07.2015 23:26
musi być pyszne!
wwwiolka 31.07.2015 22:41
Bardzo fajny przepis.
norweska20 31.07.2015 22:37
kusząco i pewnie smacznie
IKrakowianka 31.07.2015 22:24
bardzo fajny pomysł
jola91 31.07.2015 21:58
Zapraszam :)
mirosława4 31.07.2015 21:50
zjadłabym kawałek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak