Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka z dipem grillowym i pieczonymi ziemniakami w chrzanie

3.0
(13)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

golonka wieprzowa 2 sztuki

Marynata

Musztarda delikatesowa Prymat 2 łyżki
piwo ciemne 1 szklanki
sok jabłkowy 1/2 szklanki
cukier brązowy 2 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 2 sztuki
sól gruboziarnista 1 łyżka
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat 1 łyżeczka

Dip grillowy

Musztarda sarepska Prymat 2 łyżki
majonez tradycyjny 1 łyżka
ogórek kiszony 3 sztuki
ketchup pikantny 1 łyżka
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Ziemniaki w chrzanie

ziemniaki młode 4 sztuki
masło
chrzan świeży same liście
Przyprawa do ziemniaków i frytek Prymat
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka z dipem grillowym i pieczonymi ziemniakami w chrzanie

Kroki postępowania

1
MARYNATA: Golonki włożyć do wysokiego naczynia, przygotować marynatę: Musztardę utrzeć z solą i cukrem oraz pieprzem wlać piwo wymieszane z sokiem jabłkowym dodać ziele angielskie i wymieszać,
Krok 1 - Golonka z dipem grillowym i pieczonymi ziemniakami w chrzanie foto
2
tak przygotowaną marynatą zalać golonki, przykryć i wstawić na dobę do lodówki, mieszając od czasu do czasu.

DIP GRILLOWY: Majonez połączyć z ketchupem i musztardą dodać posiekane ogórki oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 2 - Golonka z dipem grillowym i pieczonymi ziemniakami w chrzanie foto
3

ZIEMNIAKI W CHRZANIE:Młode ziemniaki dokładnie wyszorować ostrą ściereczką, nie obierać ze skórek, ponacinać delikatnie i w nacięcia włożyć masełko, oprószyć grubo przyprawą do ziemniaków i solą, zawinąć w młode liście chrzanu oraz sreberko.
Krok 3 - Golonka z dipem grillowym i pieczonymi ziemniakami w chrzanie foto
4
Na rozgrzanym grillu ułożyć ziemniaki oraz golonkę okręconą w folię aluminiową grillować pod przykryciem do czasu aż będą miękkie, kilka minut przed końcem grillowania golonki wyjąć ze sreberka i zrumienić skórkę na ruszcie.
Krok 4 - Golonka z dipem grillowym i pieczonymi ziemniakami w chrzanie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 27.10.2015 07:57
Można się najeść do syta.
w mojej kuchni 01.08.2015 14:41
pyszne danie do zjedzenia
bogusia 82 31.07.2015 23:55
pyszny obiad:)
wwwiolka 31.07.2015 22:43
Bardzo fajny przepis.
IKrakowianka 31.07.2015 22:25
super danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak