Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pieczony sarni udziec

2.0
(10)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udźca sarniego bez kości 2 kg
boczku 8 plastrów
kwaśne mleko 2 l
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 2 łyżki
oliwy z oliwek 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Pieczony sarni udziec

Mięso dokładnie oczyścić, umyć i osuszyć. Zalać kwaśnym mlekiem i odstawić na dobę w chłodne miejsce. Wyjąć, natrzeć solą zmiękczającą mięso i odstawić na 5 godzin. Przyrządzić marynatę: oliwę wymieszać z całą marynatą staropolską, łyżeczką pieprzu ziołowego i rozdrobnionymi owocami jałowca. Nasmarować dokładnie mięso, przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 12 godzin. Wyjąć, pozostawić w temperaturze pokojowej przez godzinę. W Naszpikować pokrojonym w słupki boczkiem. Mięso umieścić w siatce i całość ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Podlać odrobiną wody i piec przez 2 godziny w temperaturze 200ºC.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 30.07.2011 18:24
super. Z sarniny jeszcze nie jadłem, ale smakowałem daniela - w smaku był mocno słony, chyba przy wędzeniu coś sknocili :o)
bejciu24 07.04.2011 19:20
nie jadłem! ciekawe jak smakuje
kate.500 27.03.2011 00:12
musi być ciekawe :))
Karolina92 17.12.2010 12:09
ciekawi mnie ta sarnina :)
Agnieszka_B 23.08.2010 07:18
Miałam jeszcze zamrożony kawałek... a kiedyś dostałam od znajomego myśliwego:)
zoha1234567890
zoha1234567890 19.08.2010 21:27
hmmm gdzie dostałaś mięsko sarny?;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak