Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki na słodko

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

karczku 1/2 kg
miodu 6 łyżek
pomidorów żółtych 4 szt.
pomidorów czerownych 3 szt.
papryki zielonej 1 szt.
Ramy cremefine do gotowania 1 łyżka
kapusty włoskiej 1 główka
ryż 2 (typ: amerykański)

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki na słodko

Mięso oczyścić, umyć i osuszyć. Przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Dodać ryż ugotowany w osolonej wodzie, sól, pieprz, przyprawę do mielonego mięsa, paprykę i majeranek (przyprawy dodać w ilości według własnego uznania). na samym końcu dodać 3 łyżki miodu. Wymieszać dokładnie i odstawić na godzinę.

Kapustę podzielić na liście. Każdy liść dokładnie umyć i blanszować po 2 minuty w gorącej wodzie. Wyjąć, przelać zimną woda i ostudzić.

Do garnka wrzucić obrane i pokrojone na ćwiartki pomidory oraz paprykę pokrojona na cząstki. Dodać sól, pieprz i delikatnie podlać wodą. Przykryć garnek pokrywą i dusić warzywa przez około pół godziny. Ostudzić i kawałki które się nie rozgotowały rozdrobnić blenderem. Dodać miód i ponownie zagotować. Zabielić Ramą Cremefine do gotowania.

Na każdy liść kapusty nakładać porcję farszu, zawijać boki do środka, a następnie zwijać w rulon. Dno naczynia żaroodpornego wyłożyć pozostałymi liśćmi kapusty i na nich układać przygotowane gołąbki. Przykryć i wstawić do piecyka nagrzanego do temperatury 190ºC na około półtora godziny. Przed podaniem polać sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

MAR3STA 26.01.2011 11:26
gołąbków z miodem jeszcze nie jadłam;)
cichor 17.08.2010 11:16
całkiem ciekawy przepis.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak