Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Shrek

5.0
(150)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Oto przepis na ciasto shrek - pyszny biszkopt z kremem śmietankowym, masą budyniowo-owocową i zieloną galaretką. jest pracochłonne, ale wygląda pięknie i jest pyszne.

Składniki:

Biszkopt pieczony z 4 jaj:

jajko 4 sztuki
mąka pszenna 3/4 szklanki
mąka ziemniaczana 1/4 szklanki
cukier 1 szklanka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
aromat waniliowy kilka kropli

Masa zielona do ciasta shrek:

sok owocowy przecierowy 1 litr
budyń waniliowy 3 opakowania
cukier puder 1-1,5 łyżki

Krem śmietankowy:

śmietana 30% 1/2 litra
cukier puder 1 łyżka
galaretka agrestowa 2 opakowania
gorąca woda 1 szklanka

Dodatkowo:

galaretka agrestowa 3 opakowania
delicje 2-3 opakowania

Porada

Forma 36 x 25 cm.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Shrek

Ciasto shrek jest pyszne i efektowne. Wymaga przygotowania kilku warstw, długiego chłodzenia, ale efekt zdecydowanie warty wysiłku. Najpierw trzeba upiec biszkopt; kolejnym krokiem jest przygotowanie kremu z budyniu i soku przecierowego. Warstwa kolejna to  delicje, a na nie ląduje masa ze śmietany i galaretek agrestowych. Wierzch ciasta to galaretka agrestowa. Po schłodzeniu i stężeniu galaretki, ciasto jest gotowe do zajadania.

Kroki postępowania:

1
Białka ubijam na sztywno stopniowo dodając cukier.
Krok 1 - Ciasto Shrek foto
2
Do ubitej piany dodaję żółtka i lekko mieszam. Następnie dosypuję przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz kilka kropli aromatu - króciutko miksuję.
Krok 2 - Ciasto Shrek foto
3

Przekładam ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy 36 x 25 i piekę ok. 40min. w temp. 170 st. C.

Krok 3 - Ciasto Shrek foto
4

Zielony krem do ciasta shrek: w 1,5 szklanki soku typu Kubuś rozpuszczam budynie oraz cukier puder, pozostały sok zagotowuję w garnku.

Krok 4 - Ciasto Shrek foto
5
Do gotującego się soku wlewam płyn budyniowy i cały czas mieszając czekam, aż zgęstnieje. Zdejmuję z ognia i wylewam gorący na ostudzony biszkopt.
Krok 5 - Ciasto Shrek foto
6
Kiedy masa lekko ostygnie, układam na niej delicje (w przeciwnym razie czekolada na delicjach rozpuści się). Ciasto chłodzę w lodówce.
Krok 6 - Ciasto Shrek foto
7

Masa śmietanowo-agrestowa: w 1 szklance gorącej wody rozpuszczam galaretki agrestowe i czekam, aż zaczną tężeć. W misce ubijam zimną śmietanę kremówkę, stopniowo dodając cukier puder. Kiedy zacznie gęstnieć dolewam tężejącą galaretkę i wszystko razem miksuję na puszysty krem. Przekładam na delicje i rozprowadzam.

Krok 7 - Ciasto Shrek foto
8
Ciasto ponownie wstawiam do lodówki. W tym czasie rozpuszczam 3 galaretki agrestowe wg wskazań na opakowaniu i tężejące wylewam na wierzch ciasta.
Krok 8 - Ciasto Shrek foto

Przepis na ciasto shrek był niezwykle popularny w 2016 roku. Ma ciekawy smak i apetyczny wygląd. Biszkopt z pysznymi masami, delicjami i galaretką agrestową skradło serca miłośników słodkich deserów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

anka1988 27.07.2017 17:34
ja kiedyś piekłam i rodzinie smakowało
bogusia 82 27.07.2015 20:33
jedno z moich ulubionych ciast:)
RenataZ-et 27.07.2015 20:15
uwielbiam to ciasto
Krzysztof15 27.07.2015 19:56
super ciasto
halina17 27.07.2015 18:06
Smaczne ciasto.
Ewa Wojtaszko 27.07.2015 17:01
już od jakiegoś czasu planuje zrobić,to ciasto,może w końcu się zbiorę hehe, smakowicie wygląda :)
agnieszka214 27.07.2015 16:57
Bardzo fajny bo zielony
ania2610 27.07.2015 16:51
dziękuję, ja też je uwielbiam, zwłaszcza ten delikatny, lekko kwaskowy posmak
Beatris 27.07.2015 16:27
Ciasto wygląda smakowicie:)
Saga123 27.07.2015 16:19
apetycznie wygląda :)
Agnieszka-87-25 27.07.2015 16:17
uwielbiam to ciasto
Kolorowa 27.07.2015 16:15
fajne ciasto ;)
inka2012 27.07.2015 15:37
uwielbiam to cisto :)
Anna169Hosz 27.07.2015 15:26
No to teraz czekamy na Fionę:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak