Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tzatziki - grecki dip do grilla

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Tzatziki - grecki dip do grilla to jeden z najbardziej popularnych dipów na polskich stołach, przy których trwa grillowanie. Nic dziwnego, pasuje do warzyw i mięsa z grilla. Świetnie orzeźwia i łagodzi zbyt pikantne potrawy. Spróbujcie!

Składniki:

ogórki kanapkowe 4 szt
jogurt grecki 500 ml
ząbki czosnku 5
sok z cytryny 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Tzatziki - grecki dip do grilla

1. Ogórki obieramy ze skórki, trzemy na tarce o najmniejszych oczkach, solimy i odstawiamy na ok 20 minut. Gdy puszczą wodę, przecedzamy je przez gęste sito.

2. Do miski przerzucamy ogórki, dodajemy jogurt grecki, przeciśnięty przez praskę i dokładnie mieszamy. Dip doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem. Schładzamy.

SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 27.07.2015 17:04
mój ulubiony
dollce 27.07.2015 15:40
Uwielbiam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak