Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka po bolońsku

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

500 dag makaronu
3 cebule
3 marchewki
przyprawa uniwersalna Kucharek
sól
pieprz
słoiczek koncentratu pomidorowego
3 łyzki śmietany
ser żółty 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka po bolońsku

Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.Na patelni podsmażyć wędlinę pokrojoną w kostkę, dodać cebulę poszatkowaną w piórka oraz marchew startą na średnich oczkach.Warzywa podsmażyć do miękkości,dodać przyprawy i dwie łyżeczki koncentratu pomidorowego.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, układać warstwami:makaron-farsz-makaron aż do skończenia składników, ostatnią warstwę ma stanowić makaron.
W kubeczku wymieszać 3 łyżki śmietany z 2 łyżeczkami koncentratu pomidorowego, polać zapiekankę.Wstawić do piekarnika na 20 min i zapiekać w temp 200C. Pod koniec wyjąć z piekarnika, posypać startym, żółtym serem i włożyć ponownie na ok 5 min. aż ser się roztopi. SMACZNEGO :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kate131 06.11.2011 07:43
dobra
sylwia / sytofala 28.09.2011 17:42
jutro spróbuję :)
Karolina96 17.08.2010 21:55
Witam! Wypróbowałam i jest po prostu wyśmienita. Polecam wszystkim ;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak