Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chleb

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 3 kg
woda 3 szklanki
sól,kminek do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Chleb

1 kg mąki wymieszać z letnią wodą, wsypać trochę soli i kminku, pozostawić na noc w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podrosnąć, a następnie znów opaść do początkowego poziomu w misce. Wtedy należy wsypać resztę mąki (pozostawić odrobinę do podsypania stolnicy), dobrze wymieszać i wyrabiać, aż ciasto będzie pulchne. Gdy podrośnie do takiego poziomu jak przy zaczynaniu, odrywać kawałki ciasta i formować na podsypanej mąką stolnicy bochenki. Dobrze jest je nakłuć w kilku miejscach patyczkiem. Przed włożeniem do piekarnika polać chleb odrobiną wrzącej wody. Upiec na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 30.08.2011 07:18
na pewno taki upiekę
mehia 28.06.2011 19:29
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak