Sposób przygotowania

1 kg mąki wymieszać z letnią wodą, wsypać trochę soli i kminku, pozostawić na noc w ciepłym miejscu. Ciasto powinno podrosnąć, a następnie znów opaść do początkowego poziomu w misce. Wtedy należy wsypać resztę mąki (pozostawić odrobinę do podsypania stolnicy), dobrze wymieszać i wyrabiać, aż ciasto będzie pulchne. Gdy podrośnie do takiego poziomu jak przy zaczynaniu, odrywać kawałki ciasta i formować na podsypanej mąką stolnicy bochenki. Dobrze jest je nakłuć w kilku miejscach patyczkiem. Przed włożeniem do piekarnika polać chleb odrobiną wrzącej wody. Upiec na złoty kolor.

Spróbuj również

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    mehia

    ciekawe
  • 1
    original
    Opublikowano

    IKrakowianka

    na pewno taki upiekę

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !