Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Tarta z agrestem

5.0
(21)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki na ciasto

mąka tortowa 130 g
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczka
cukier puder 40 g
masło zimne 75 g
sól 1 szczypta
żółtko jajek 1 szt
woda zimna 2 łyżki

Składniki na nadzienie

agrest 350 g
cukier puder 110 g
woda 140 ml

Składniki na krem

żółtko jajek 2 szt
cukier puder 55 g
skórka z limonki 1 łyźka
śmietana kremowa 30% 75 ml

Dodatkowo

śmietana kremowa 30% lub 36% 250 ml
cukier puder 1-2 łyżki
agrest 1 garść
porzeczki 1 garść
mięta świeża siekana 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Tarta z agrestem

Kroki postępowania

1
Przygotowanie ciasta:
W misce mieszamy wszystkie składniki suche (mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia) dodajemy zimne posiekane masło i ucieramy aż składniki będą przypominać konsystencją bułkę tartą. Na koniec dodajemy żółtko i lodowatą wodę. Wyrabiamy ciasto. Ciasto owijamy w folię i chowamy na ok. 30 minut do zamrażalnika.

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do nasmarowanej tłuszczem formy do tarty o średnicy 20-24 cm (można też formę wykleić ciastem). Nadmiar ciasta odcinamy, a formę wkładamy na 15 minut do lodówki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy groch lub orzechy. Podpiekamy przez 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy papier i pieczemy jeszcze ok. 5 minut. Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Krok 1 - Tarta z agrestem foto
2
Przygotowanie nadzienia:
Do rondelka wlewamy wodę i wsypujemy cukier puder, podgrzewamy aż cukier się rozpuści. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy aż syrop zgęstnieje. Do syropu dodajemy oczyszczony agrest i gotujemy ok. 5 minut. Musimy pilnować żeby agrest się całkowicie nie rozpadł.
Żółtka jaj ubijamy z cukrem pudrem. Do masy jajecznej dodajemy śmietanę i skórkę otartą z limonki – mieszamy. Do masy dodajemy podsmażony, odcedzony z syropu agrest. Wszystko delikatnie mieszamy i wlewamy na podpieczony spód ciasta.
Krok 2 - Tarta z agrestem foto
3
Tarte wstawiamy ponownie do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na ok. 30 minut.

Tarte studzimy.

Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Bitą śmietanę wykładamy na tarte. Na wierzch układamy owoce, posypujemy listkami mięty.

Przechowujemy w lodówce.
Krok 3 - Tarta z agrestem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

asiatok 03.07.2016 23:55
prezentuje się genialnie!
dollce 20.07.2015 22:06
Wygląda obłędnie
monika141 18.07.2015 12:18
pyszna tarta
bogusia 82 17.07.2015 21:37
Z agrestem musi być przepyszna:)
magda1976 17.07.2015 19:40
Ekstra pomysł na gorące dni
Krystyna32 17.07.2015 11:19
bardzo apetyczna
Krzysztof15 17.07.2015 09:35
smaczna tarta
Wiesława1 17.07.2015 09:17
Świetny pomysł..właśnie zastanawiam się co zrobić z agrestem
Poison1988 17.07.2015 08:06
wygląda przepysznie, świetne zdjęcia :)
VioletoweKucharzenie 17.07.2015 08:03
ale pyszności:-)
Jadwiga/Jaga85 16.07.2015 23:33
Pyszne ciasto!
halina17 16.07.2015 22:41
Dobra tarta.
Łukasz15 16.07.2015 22:40
Dla mnie super
Wiktoria29 16.07.2015 22:04
wygląda bardzo apetycznie
Ewa Wojtaszko 16.07.2015 21:43
pycha! szkoda tylko,że nie mam dostępu do agrestu..
Janina 16.07.2015 21:14
Pyszności;)
Maridka19 16.07.2015 20:52
Pyszna tarta
ilka01 16.07.2015 20:16
pychota :)
marenka 16.07.2015 19:50
mniam...napewno smaczna ;-)
Malinka 16.07.2015 19:22
Bardzo apetyczny kawałeczek słodkości :)
Ania96 16.07.2015 19:13
musi być pyszna :)
Saga123 16.07.2015 18:46
właśnie czegoś takiego szukałam :)
RenataZ-et 16.07.2015 18:45
wygląda idealnie!!
cukiereczek 16.07.2015 18:04
apetyczna ta tarta
mirosława4 16.07.2015 17:34
zjadłabym kawałek :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak