Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałowe ciasteczka z wiśienkami

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 250 g
masło 150 g
cukier puder 70 g
jajko 3 szt
sól szczypta
cukier 180 g
tarte migdały 150 g
wiśnie kandyzowane 20 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowe ciasteczka z wiśienkami

1.Z mąki, masła, cukru pudru, 3 żółtek i soli wyrobić kruche ciasto. Ciasto przykryc i schłodzić.

2.Do 3 schłodzonych białek dodać szczyptę soli i stopniowo dodając cukier ubić na sztywną pianę. Do dać migdały i delikatnie wymiesza

3.Ciasto ponownie zagnieść. Na posy panej mąką stolnicy rozwałkować placek grubości 1/2 cm, wykroić krąż ki o średnicy 5 cm i ułożyć je na bla sze. Masę migdałową rozdzielić na krążki ciasta i uformować w kształt kopułek. Wierzch każdej kopułki przybrać wiśnią.

4.Ciasteczka piec w piekarniku na jasnozłoty kolor. Po wystygnięciu ciasteczka przełożyć do metalowego pudełka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agata1722
agata1722 24.08.2011 21:23
niebo w gębie
iwona332 14.09.2010 00:11
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak