Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kruche ciasteczka śmietankowe

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
masło 375 g
żółtko jajek 4 szt
cukier puder 3 łyżki
gęsta śmietana 5 łyżek
cukier 100 g
cynamon 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kruche ciasteczka śmietankowe

1.Mąkę przesiać, zrobić w niej zagłę bienie, brzegi zagłębienia posypać wiórkami masła. Do środka wlać żółtka i śmietanę z 3 łyżkami cukru pudru.

2.Całość posiekać posypanym mąką nożem na delikatną kruszonkę, szybko zagnieść chłodnymi rękami, przykryć i odstawić do schłodzenia.

3.Ciasto w 2 porcjach zagnieść szyb ko, aby było sprężyste i rozwałko wać na posypanej mąką stolnicy. Ciasteczka wykrawać foremką tub radełkiem, posypać cukrem wymie szanym z cynamonem, ułożyć na blasze, wstawić do garącego piekarnika i piec do zrumienienia. Po ostygnięciu ułożyć warstwami w blaszanym pudełku i zużyć w ciągu 4 tygodni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak