Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Migdałowe herbatniki

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 500 g
cukier 4 łyżki + 200g
jajko 4 szt
sól szczypta
masło 250 g
tarte migdały 40 g
wanilia 1 (tarta)

Przepis i sposób przygotowania na: Migdałowe herbatniki

1.Mąkę przesiać na stolnicę. W kop czyku przesianej mąki zrobić zagłę bienie, wlać do niego żółtka, wsy pać 4 łyżki cukru i sól. Posiekać z masłem, tak by powstała kruszonka.

2.Ciasto zagnieść, przykryć i schłodzić. Białka ubić, dodać cukier i ubijać, dopóki piana nie zacznie się błysz czeć. Dodać migdały i wanilię.

3.Kruche ciasto cienko rozwałkować na posypanej mąką stolnicy. Forem ką wykrawać herbatniki o średnicy około 5 cm. Pianą napełnić rękaw cukierniczy z końcówką w kształcie gwiazdki. Każdy herbatnik przybrać porcją piany.

4.Herbatniki ułożyć na blasze, wsta wić na środkowy poziom piekarnika i piec na jasnobrązowy kolor. Ciepłe zdjąć z blachy, przełożyć na paterę i odstawić do wystudzenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak