Przepis i sposób przygotowania na: Sernik królewski z wiśniami
Kroki postępowania
1. Składniki na ciasto zagnieść, podzielić na dwie części (najlepiej 4 wałeczki) i schować do zamrażarki na około 1 godzinę.
2. Margarynę rozpuścić i wystudzić. Z jajek oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Zmiksować jajka z cukrem, dodać ser, margarynę, budyń, mąkę ziemniaczaną, mleko i cukier waniliowy. Dokładnie wymieszać. Dodać ubitą pianę z białek. Drewnianą łyżką delikatnie przemieszać.
3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na tarce o grubych oczkach zetrzeć połowę ciasta (2 wałeczki).
4. Na stratą warstwę ciasta wyłożyć masę serową, wygładzić. Na wierzch ułożyć odsączone wiśnie i lekko docisnąć.
5. Na wiśnie zetrzeć drugą połowę ciasta (2 wałeczki). Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni (bez termoobiegu) przez 60-70 min. Studzić w uchylonym piekarniku. Po całkowitym ostygnięciu, wstawić do lodówki.