Sposób przygotowania

1.Tłuszcz, mąkę i sól posiekać nożem, dodać 3 łyżki zimnej wody, ciasto szybko zagnieść i odstawić do schło dzenia. Następnie rozwałkować, uło żyć w formie, nakłuć widelcem i piec w rozgrzanym piekarniku.

2.Mąkę ziemniaczaną, żółtka i trochę śmietany dokładnie wymieszać. Pozos tałą część śmietany, cukier waniliowy oraz 2 łyżki cukru i koniak zagotować, dodać mąkę ziemniaczaną wymiesza ną z żółtkami, śmietaną i ponownie krótko podgotować. Krem mieszać tak długo, aż będzie zimny i będzie można nim posmarować ciasto.

3.Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie odcisnąć i rozpuścić w małej ilości za­gotowanego soku z jabłek. Dodać cukier i resztę soku. Odstawić do schłodzenia. Truskawki umyć i dobrze osuszyć. Rozłożyć równomiernie na kremie i zalać tężejącą galaretką. Torcik chłodzić pod przykryciem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !