Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZIemniaki nadziewane pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 8 sztuk
pieczarki 15 dkg
szczypiorek 1/2 pęczka
masło 2-3 łyżki
mleko 1 szklanka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz do smaku
sok z cytryny

Przepis i sposób przygotowania na: ZIemniaki nadziewane pieczarkami

Ziemniaki umyć, ugotować w łupinach (powinny być trochę niedogotowane). Delikatnie obrać, ściąć czubki, odłożyć je. Łyżeczką wydrążyć wgłębienia. Przygotować sos beszamelowy z łyżki masła, mąki i mleka, przyprawić go startą gałką muszkatołową. Odcięty i usunięty miąższ z ziemniaków rozgnieść, wymieszać z sosem i drobno pokrojonym szczypiorkiem. Pieczarki umyć, pokrajać w plasterki, podsmażyć na maśle, pod koniec smażenia doprawić do smaku pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Wymieszać z masą ziemniaczano-szczypiorkową. Przygotowanym nadzieniem napełnić wydrążone ziemniaki. Ułożyć je na blasze wysmarowanej masłem, wstawić do gorącego piekarnika na około 15 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnik 30.07.2011 15:49
pychota
RenataZ-et 16.05.2011 23:30
bardzo ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak