Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Placki z farszem

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaków 1 kg
mąki pszennej 70 dag
jajko 3 szt
sól do smaku
dowolny farsz

Przepis i sposób przygotowania na: Placki z farszem

Farsz przygotowujemy wedle uznania i tego co nam zostało w kuchni. Najczęściej mój farsz składa się z mięska zdjętego z kości z rosołku (mięsko oczywiście zmielone), do tego ugotowana i zmielona kapusta kiszona, mogą też być pieczarki (ja ścieram je na grubych oczkach tarki i podsmażam z cebulą). Wszystkie składniki farszu mieszam i doprawiam solą, pieprzem, majerankiem.

Teraz czas na placki. Ugotowane ziemniaki mieszam z mąką i 3 jajkami (wychodzi ciasto kopytkowe). Odrywam kawałek ciasta, robię kulkę i spłaszczam ją, na spłaszczone ciasto nakładam farsz, formuję placek i smażę go na oleju z obu stron. Placki można jeść same, można oblać je ketchupem, sosem pomidorowym lub czosnkowym. Danie szybkie, proste i tanie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak