Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Konfitura truskawkowa z kwiatem czarnego bzu

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

truskawki świeże 3 kg
rabarbar 5 łodyg
czarny bez 2 pęczki-kwiatów
cytryna 2 sztuki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1/2 łyżeczki
cukier żelujący 2 kg
cukier 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Konfitura truskawkowa z kwiatem czarnego bzu

Kroki postępowania

1
Truskawki odszypułkować opłukać na sicie, umyty rabarbar pokroić w kostkę. Wszytko włożyć do garnka z grubym dnem, zasypać cukrami i podgrzewać do momentu zagotowania,gotować mieszając około 5 minut
Krok 1 - Konfitura truskawkowa z kwiatem czarnego bzu foto
2
następnie dodajemy suchy, przebrany kwiat bez robaczków, nie myjemy!! aby nie strzepać pyłku, oraz wyciśnięty sok z cytryny, doprawiamy pieprzem cayenne gotujemy 3 minuty,
Krok 2 - Konfitura truskawkowa z kwiatem czarnego bzu foto
3
po czym gorącą konfiturę rozlewamy do czystych wyparzonych słoiczków , zakręcamy natychmiast i okręcamy w gruby koc, nie pasteryzujemy.Trzymamy w kocu najlepiej całą noc.Zimne wynosimy do spiżarki.Smacznego!
Krok 3 - Konfitura truskawkowa z kwiatem czarnego bzu foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kasienka23 06.07.2015 17:51
fajny pomysł, musi być smaczna!
Poison1988 06.07.2015 08:02
fajne połączenie :)
jola91 05.07.2015 21:17
Bardzo ciekawe połączenie smaków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak