Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kalafior pod beszamelem i oscypkiem

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kalafior 1 sztuka
oscypek 3 łyżki startego
natka pietruszki do posypania

Sos beszamelowy

mleko 2% 1/2 litra
rosół drobiowy 1 szklanka
masło 2 łyżki
mąka pszenna 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior pod beszamelem i oscypkiem

Kroki postępowania

1
Kalafiora myjemy dzielimy na różyczki, blanszujemy 2-3 minuty w osolonym wrzątku, odcedzamy, układamy w naczyniu żaroodpornym natłuszczonym wcześniej.
Krok 1 - Kalafior pod beszamelem i oscypkiem foto
2
Sos: Masło rozgrzewamy w rondelku, wsypujemy mąkę, przesmażamy chwilę,Wlewamy mleko, mieszamy cały czas aż zacznie gęstnieć, w trakcie wlewamy tez rosół,doprawiamy do smaku solą gałką i białym pieprzem wlewamy sok z cytryny, mieszamy sos.Zestawiamy z ognia.Gorącym sosem zalewamy kalafior
Krok 2 - Kalafior pod beszamelem i oscypkiem foto
3
Wierzch posypujemy startym oscypkiem, zapiekamy 30 minut w piekarniku.Podajemy gorący z natką pietruszki.
Krok 3 - Kalafior pod beszamelem i oscypkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aniagdz 07.07.2015 07:44
idealne danie !
kasienka23 06.07.2015 17:53
smaczne danie!
Wiesława1 05.07.2015 21:23
świetne danie
Mniam 05.07.2015 21:11
Kalafiora pod beszamelem jadłam, ale ten dodatek oscypka musi mu nadawać szczególnego charakteru.
Maridka19 05.07.2015 21:02
Kalafior + beszamel najlepsze połączenie .
dumel87 05.07.2015 19:12
ciekawe połączenie :)
Gracer 05.07.2015 18:21
Smaczny kalafior

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak