Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

tarta kokosowo-mandarynkowa

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 200 g
masło 100 g
jajko 1 sztuka
cukier puder 60 g
mandarynki w puszce w zalewie 170 ml
mleczko kokosowe 1/2 puszki
mąka ziemniaczana 2 łyżeczki
sok z limonki (do smaku)

Przepis i sposób przygotowania na: tarta kokosowo-mandarynkowa

1. z mąki, masła, jajka, cukru i szczypty soli zagnieść ciasto,
2. uformować kulkę i włożyć na 1-2 godziny do lodówki,
3. po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim blaszkę, wykleić ciastem też boki blaszki by powstał kołnierz,
4. po nakłuwać ciasto widelcem i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 min,
5. mleczko wlać do garnka zagotować,
6. sok z mandarynek połączyć z sokiem z limonki i mąką ziemniaczaną, dodać do mleczka,chwilę pogotować aż zgęstnieje,
7. na tartę wykładamy mandarynki, kilka odkładamy do dekoracji,
8. zalewamy sosem, rozkładamy pozostałe mandarynki i zapiekamy jeszcze 15 min

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kotlet 02.07.2011 23:05
pyszności
Kate131 19.04.2011 13:16
super,cos dla mnie
eli_555 23.01.2011 23:41
pychotka
iknkirke 09.12.2010 20:30
smaczna
wiktor188 29.11.2010 18:27
pycha
justyna111 11.09.2010 11:35
wyszła super
Lidia11 07.09.2010 21:06
bardzo fajna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak