Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa szczawiowa z kaszą manną

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

włoszczyzna 1 szt
szczaw 200 g
masło 40 g
cebula 1 szt
śmietana 18 proc 1 łyżka
ziemniaki 5 szt
kasza manna 3 łyżki
jajko ugotowane na twardo 2 szt
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa szczawiowa z kaszą manną

Włoszczyznę gotujemy w osolonej wodzie (1,2 l). Szczaw płuczemy, siekamy i razem z pokrojoną w kostkę cebulą dusimy na maśle. Kiedy warzywa będą miękkie, przecedzamy wywar, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy do ich miękkości. Do zupy wkładamy pokrojoną na plasterki marchewkę (z ugotowanej włoszczyzny). Następnie dodajemy duszony szczaw, kaszkę i gotujemy kilka minut. Całość zabielamy śmietaną, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 12.07.2015 12:02
i ja chętnie bym zjadła
cukiereczek 30.06.2015 17:32
domowa,apetyczna zupka
IlonaAlbertos 30.06.2015 15:41
Lubię takie zupki.
pajbek 30.06.2015 12:59
Coś pysznego :-)
w mojej kuchni 30.06.2015 10:31
pyszna zupa, chętnie bym zjadła
Konczi 30.06.2015 08:46
Zupka musi być przepyszna ... wygląda zjawiskowo i dla mnie na 5 !
pestka 30.06.2015 08:37
bardzo lubię zupę szczawiową, ale nigdy nie dodawałam do niej kaszy manny - koniecznie wypróbuję taką wersję
zabcia117 30.06.2015 08:33
Pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak