Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczki z grillowanymi roladkami z bakłażana

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Marynowane polędwiczki

polędwica wieprzowa 500 gram
oliwa 2 łyżki
keczup 1 łyżka
miód płynny 1 łyżeczka
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat

Roladki z bakłażana

bakłażan 2
papryka czerwona 1
pomidor
oliwa
sól do smaku
pieprz
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczki z grillowanymi roladkami z bakłażana

Polędwiczki inspirowane przepisem z "Pyszne 25" Ani Starmach, jednak zmodyfikowane z braku niektórych składników :)

Polędwiczkę oczyścić z błonek i pokroić w 1cm kawałki. Posypać delikatnie pieprzem.
Do kubka/szklanki wlać oliwę, sos sojowy, keczup oraz miód. Doprawić odrobiną ostrej papryki, składniki dokładnie wymieszać. Gotową marynatą polewamy polędwiczki i odstawiamy na około 30minut.
Po tym czasie przekładamy polędwiczki na nagrzaną, suchą patelni. Podsmażamy z każdej strony przez około 5minut. Bakłażany dokładnie płuczemy i kroimy wzdłuż w cienkie plastry. Plastry podsmażamy na suchej patelni (tak aby można było je zwinąć).
Pomidora i paprykę myjemy i kroimy w słupki/plasterki (taką ilość ile jest plastrów bakłażana). Wcześniej włożyłam paprykę do nagrzanego piekarnika na 30minut,a by móc pozbyć się skórki.

Podsmażone bakłażany skrapiamy delikatnie oliwą, kładziemy paprykę, pomidora i zwijamy. Gotowe roladki wbijamy na wykałaczki, oprószamy pieprzem, ziołami prowansalskimi i układamy na, wyłożoną papierem, blachę. Piekarnik ustawiamy na funkcję grillowania i pieczemy roladki w temp.180 stopni przez 15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak