Przepis i sposób przygotowania na: Roladki z kurczaka z mozzarellą w szynce parmeńskiej i pomidorach
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy. Do cebuli dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory z puszki, dusimy ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i bazylią.
Filety z kurczaka płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w słupki o szerokości takiej jak plasterki szynki (z jednego fileta powinno wyjść ok. 7-8 kawałków). Mięso nacieramy solą, pieprzem i oliwą. Mozzarellę kroimy w plasterki. Na każdy kawałek kurczaka kładziemy plasterek sera i owijamy w szynkę. Roladkę można spiąć wykałaczką lub przewiązać sznureczkiem.
Na spód naczynia żaroodpornego wylewamy sos pomidorowy, następnie układamy pomidorki koktajlowe i fileciki z kurczaka. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopnie na ok. 45-60 minut. Pieczemy pod przykryciem, pod koniec pieczenia odkrywamy naczynie by szynka ładnie się zarumieniła.
W międzyczasie gotujemy kalafiora.
Roladki z kurczaka z mozzarellą w szynce parmeńskiej i pomidorach podajemy z kalafiorem.