Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Grillowane steki z marchewkowymi frytkami

4.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

polędwica wołowa 4 steki
marchew 1 kg
oliwa
ocet ziołowy
Czosnek suszony Prymat
cynamon
tymianek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny grubo mielony Prymat

Dip czosnkowy

czosnek 2 ząbki
majonez 3 łyżki
jogurt naturalny 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Grillowane steki z marchewkowymi frytkami

Marchewki obrać, pokroić na słupki.

W miseczce wymieszać kilka łyżek oliwy z oliwek z małą ilością octu, dodać czosnek, tymianek, sól i pieprz i w takiej marynacie obtoczyć słupki z marchewek.

Przełożyć na blachę, szczelnie zakryć folią aluminiową i w nagrzanym do 200 stopni piekarniku piec ok. 25 minut.

Następnie zdjąć folię i posypać marchewki szczyptą cynamonu i zapiekać bez przykrycia przez ok. 5 minut.

W międzyczasie gdy oprószymy marchewki cynamonem przygotować steki.

Każdą porcję oprószyć solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni grillowej obsmażać z każdej strony wedle preferencji co do wysmażenia.

Usmażone odstawić na chwilę by „odpoczęły”.

Podawać z frytkami i dipem czosnkowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Monika-twin 30.07.2015 14:30
SUPER FRYTKI!
Megi 24.07.2015 12:32
uwielbiam steki, i te frytki..zdrowa alternatywa:)
mysza620 28.06.2015 12:19
marchewkowe frytki ? nie jadlam
Kolorowa 25.06.2015 15:37
fajny przepis ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak