Sposób przygotowania

Kiełbasę włożyć do garnka, zalać zimną wodą tylko tyle żeby była przykryta, zagotować. Zebrać szumowiny i dodać obrane, umyte warzywa. Dodać także 1-2 liście laurowe, kilka kulek pieprzu i 2-3 ziela angielskie. Cebulę przekroić na pół, przypiec na żeliwnej płytce i dodać do wywaru. Gotować na małym ogniu ok. 30-40 min..Następnie przecedzić. Do wywaru dodać zakwas, zagotować. Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, roztartym majerankiem, solą i mielonym pieprzem. Ugotowaną kiełbasę pokroić w plastry, gotowane warzywa (oprócz cebuli - tę wyrzucić) w kostkę - wszystko wrzucić z powrotem do zupy. Podawać z dodatkiem jaj na twardo i ew. osobno ugotowanych, okraszonych ziemniaków.

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    Zjadłabym takiego żurku...
  • 1
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Ja też bym nie pogardziła.
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 2
    original
    Opublikowano

    kasiurek

    cos pysznego!
  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Lidia11

    wygląda super
  • 3
    no-image
    Opublikowano

    justyna111

    wygląda rewelacyjnie apetycznie
  • 1
    original
    Opublikowano

    eli_555

    Smaczniutki żurek.
  • 1
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    o kurcze już jestem głodna
  • 1
    original
    Opublikowano

    anecia04

    konkretna zupa, smaczna i wyglada bardzo ładnie
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    uwielbiam taki żurek
  • 0
    original
    Opublikowano

    cukiereczek

    super
  • 1
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    wspaniale się prezentuje
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    apetycznie podany
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Krzysiekgd

    Bardzo lubię żurek i szukam najlepszego przepisu - chyba już go znalazłem ;-) Dziękuję!

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !