Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek z pulpecikami i jajkiem

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 4 szt
mięso mielone 300 g
jajko 1 szt
bułka mała 1 szt
mleko 4 łyżki
Żur w butelce 1 szt
śmietana 1 łyżka
marchewka
pietruszka
Liść lubczyku suszony Prymat
Liść laurowy suszony Prymat
ziele angielskie
sól
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek z pulpecikami i jajkiem

Kroki postępowania

1
W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli, liści laurowych i ziela angielskiego.
W międzyczasie do miseczki wrzucamy mięso mielone, wbijamy jajko i dodajemy namoczoną w mleku i mocno odciśniętą bułkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i dokładnie mieszamy, aż składniki połączą się. Następnie formujemy malutkie pulpeciki.
Krok 1 - Żurek z pulpecikami i jajkiem foto
2
Wrzucamy je na gotującą się wodę. Co jakiś czas mieszając gotujemy je przez 15 minut.
Krok 2 - Żurek z pulpecikami i jajkiem foto
3
Dodajemy startą marchewkę z pietruszką i pokrojonym lubczykiem (miałam mrożone). Gotujemy jeszcze 5 minut.
Krok 3 - Żurek z pulpecikami i jajkiem foto
4
Żur przelewamy do kubka i mieszamy ze śmietaną, gotowy wlewamy do garnka z pulpecikami i dokładnie mieszamy.
Całość możemy jeszcze doprawić do smaku i gotujemy na wolnym ogniu przez 5 minut.
Krok 4 - Żurek z pulpecikami i jajkiem foto
5
Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek i kroimy w ćwiartki, układamy je na talerzach i zalewamy gorącym żurkiem z pulpecikami.
Krok 5 - Żurek z pulpecikami i jajkiem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak