Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Polędwiczka w sosie rabarbarowo-truskawkowym

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Polędwiczka

polędwica wieprzowa 400 gram
oliwa 1 łyżka
mięta 1/2 pęczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Puree limonkowe

ziemniaki 3 szt
skórka z pomarańczy lub limonki 1/4 szt
sok z limetki 1/4 szt
masło 1 łyżeczka
śmietana 30% 1 łyżeczka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta

Sos truskawkowo-rabarbarowy

rabarbar 2 łodygi
truskawki 100 gram
woda 1 kieliszek
ocet balsamiczny 1 łyżeczka
miód 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Polędwiczka w sosie rabarbarowo-truskawkowym

Przygotowania zaczynamy od sosu: rabarbar obieramy kroimy na kawałki wkładamy do rondelka, dodajemy pozbawione szypułek i pokrojone truskawki, wlewamy kieliszek wody i gotujemy na wolnym ogniu około 1-15 minut.

Po tym czasie dodajemy ocet balsamiczny i gotujemy jeszcze 5 minut. Sos przecieramy przez sitko i ponownie przelewamy do garnka, doprawiamy do smaku miodem mniszkowym i odparowujemy nadmiar wody aż do uzyskania konsystencji syropu. Odstawiamy na bok. Miętę drobno siekamy.

Mięso myjemy, osuszamy, lekko solimy, pieprzymy, delikatnie smarujemy oliwą i obtaczamy dokładnie w posiekanej mięcie. Mięso układamy na folii spożywczej i dokładnie je zawijamy ( tworząc cukiereczek). W garnku gotujemy wodę i do gorącej wody wkładamy zawiniętą polędwiczkę gotujemy ją 20-25 minut.

Ziemniaki gotujemy, odcedzamy – obijamy je na puree, dodajemy masło i śmietankę, wlewamy sok z limonki i otartą skórkę – całość razem mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Ugotowane mięso wyciągamy z wody, wyjmujemy z folii i odstawiamy na 15 minut aby odpoczęło. Sos podgrzewamy wylewamy po porcji na talerz, na środku nakładamy porcję puree, a na nim układamy przestudzone, pokrojone w plastry mięso, dekorujemy ćwiartkami truskawek i serwujemy gorące, smacznego : )

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Renata9 14.06.2015 20:16
W takim sosie polędwiczek jeszcze nie jadłam, ciekawe jak smakuje
RenataZ-et 14.06.2015 18:34
Wyśmienite połączenie
gosia1988 14.06.2015 17:05
ciekawe połączenie smaków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak