Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Piwno czekoladowe ciasto

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1 i 3/4 szkl.
kakao 3/4 szkl.
proszek do pieczenia 1 i 3/4 łyżeczki
cynamon 1/2 łyżeczki
masło miękkie 315 g
cukier brązowy 2 szkl.
jajko 3 szt.
ekstrakt z wanilii 2 łyżeczki
piwo 1,5 szkl.
Soda oczyszczona Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Piwno czekoladowe ciasto

Piekarnik rozgrzać do 160 st. C. Dużą tortownicę wyłożyć papierem lub wysmarować tłuszczem. Mąkę przesiać do dużej miski. Następnie dodać kakao, proszek do pieczenia, sodę i cynamon dokładnie wymieszać. Odstawić. Masło utrzeć mikserem na średnio-wysokich obrotach aż będzie kremowe (około 1 minuta). Następnie dodać stopniowo cukier i ubijać na wysokich obrotach do momentu, gdy stanie się lekkie i kremowe (około 3 minuty).
Zmniejszyć obroty do średnio-niskich, dodawać po jednym jajko, pomiędzy kolejnymi dokładnie ubijać. Dodać ekstrakt waniliowy. Zmniejszyć prędkość miksera do niskich obrotów i dodawać w trzech porcjach suche składniki. Ewentualnie w dwóch porcjach, po czym dodać piwo. Mieszamy razem tylko do połączenia. Ciasto przelewamy do tortownicy, po czym wygładzamy po wierzchu.

Piec 70-75 minut. Odstawić w formie do wystygnięcia przez 20 minut. Wyciągnąć z formy i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub udekorować wielką chmurką bitej śmietany lub też gałką lodów waniliowych.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gottrina 02.07.2012 20:10
świetne ciasto
Elżbieta17 26.01.2012 16:30
takiego jeszcze nie piek?am
kasienka23 15.12.2011 17:34
ciekawe
barbara11561 10.11.2011 20:48
świetne
aranka 18.09.2010 10:04
dobry przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak