Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzać do 160 st. C. Dużą tortownicę wyłożyć papierem lub wysmarować tłuszczem. Mąkę przesiać do dużej miski. Następnie dodać kakao, proszek do pieczenia, sodę i cynamon dokładnie wymieszać. Odstawić. Masło utrzeć mikserem na średnio-wysokich obrotach aż będzie kremowe (około 1 minuta). Następnie dodać stopniowo cukier i ubijać na wysokich obrotach do momentu, gdy stanie się lekkie i kremowe (około 3 minuty).
Zmniejszyć obroty do średnio-niskich, dodawać po jednym jajko, pomiędzy kolejnymi dokładnie ubijać. Dodać ekstrakt waniliowy. Zmniejszyć prędkość miksera do niskich obrotów i dodawać w trzech porcjach suche składniki. Ewentualnie w dwóch porcjach, po czym dodać piwo. Mieszamy razem tylko do połączenia. Ciasto przelewamy do tortownicy, po czym wygładzamy po wierzchu.

Piec 70-75 minut. Odstawić w formie do wystygnięcia przez 20 minut. Wyciągnąć z formy i odstawić do całkowitego wystygnięcia.

Przed podaniem posypać cukrem pudrem lub udekorować wielką chmurką bitej śmietany lub też gałką lodów waniliowych.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    aranka

    dobry przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Treść odpowiedzi została zablokowana przez administratora serwisu.
  • 0
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    świetne
  • 0
    original
    Opublikowano

    kasienka23

    ciekawe
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Elżbieta17

    takiego jeszcze nie piek?am
  • 0
    original
    Opublikowano

    gottrina

    świetne ciasto

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !