Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Na majerankową nutę

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaków 1 kg
mielonego mięsa 50 dag
bułki 1 szt
cebuli 1 szt
jajko 1 szt
sól, pieprz do smaku
olej do do smażenia
boczku 10 dag
mąki 1 łyżka
majeranku 1 łyżka
groszku konserwowego 1/2 puszki
octu winnego 3-4 łyżki
bulion 1/2 szklanki
cebula dymka ze szczypiorkiem do smaku
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
olej 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Na majerankową nutę

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Mięso mielone zagnieść z uprzednio namoczoną bułką, pokrojoną w kosteczkę cebulą, jajkiem i majerankiem. Do smaku doprawić pieprzem i solą. Formować kotleciki i smażyć na oleju.Przygotować sos. Na patelnię wlać olej, przesmażyć pokrojony w plasterki lub w kostkę boczek. Dodać groszek i podlać bulionem. Dodać majeranek, pokrojoną dymkę, ocet i doprawić pieprzem i solą do smaku.Sos powinien być dość ostry. Ziemniaki wyłożyć na półmisek. Na wierzchu ułożyć kotleciki. Polać przygotowanym sosem. Podawać z surówką z kapusty.

Chcąc bardziej odczuć obecność majeranku w potrawie można dodać go więcej do sosu i kotletów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 16.11.2010 07:14
Wypas! Mniam!
Sloneczko222 26.10.2010 20:15
ciekawy przepis i wygląda smakowicie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak