Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karp pieczony z papryką

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

strąki papryki 4
cebule 2
pomidory lub 3-4
przecieru pomidorowego 2 łyżki
sól, pieprz
olej 2 łyżki
karp 1 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Karp pieczony z papryką

Sprawić karpia, odkroić głowę, natrzeć solą, posypać pieprzem. Żaroodporne naczynie wysmarować olejem, ułożyć w nim karpia i obtoczyć papryką, obraną, pokrojoną w plasterki cebulą, pokrojonymi w ćwiartki pomidorami. Jeżeli używamy przecieru pomidorowego, należy posmarować nim karpia, a resztę pasty wymieszać z jarzynami. Piec w piekarniku ok 30 min często skrapiając rybę wodą, a potem sosem powstałym w trakcie pieczenia. Karp będzie wtedy soczysty.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak