Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sałatka sopocka

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

wędzony łosoś 10 dkg
kostka rosołowa 1/2 sztuki
oliwa 1 łyżeczka
majonez
sól do smaku
ew. szczypta kurkumy
zielenina 1 garść
ogórek kwaszony 1 sztuka
jajko ugotowane na twardo 2 sztuki
ryż 1 (w torebce)

Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka sopocka

Ryż ugotować na sypko w wodzie z dodatkiem pokruszonej kostki rosołowej (można dodać też szczyptę kurkumy - ryż wtedy będzie miał złocisty kolor). Odcedzić i wymieszać z łyżeczką oliwy lub masła. Łososia podzielić na małe kawałeczki, ogórek pokroić w drobną kostkę. Jajka drobno posiekać. Ryż wymieszać z łososiem, ogórkiem i jajkiem, polać majonezem i obficie posypać zieleniną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewaa 08.11.2011 19:59
super
Joanna108
Joanna108 03.10.2010 08:11
A na Śląsku robi się podobną sałatkę, szczególnie na Wielkanoc ... tyle, że zamiast łososia używa się zwykle makreli i nie dodaje się ryżu. Też jest pycha.
justyna111 24.09.2010 17:29
interesująca
Lidia11 24.09.2010 16:59
fajna
pauluna
pauluna 26.08.2010 20:25
całkiem ciekawe
Agnieszka191 26.08.2010 20:25
sałtki sa niezłe na szybką przystawke
marzencia2007 21.08.2010 11:28
musi byc pyszna!
plocia 19.08.2010 13:49
jakoś w Sopocie tego przepisu nie widziałam
RenataZ-et 17.08.2010 18:56
Mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak