Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chłodnik truskawkowy

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 litr
jajko 3 szt.
cukier 8 łyżek
truskwaki 35 dkg
cukier waniliowy 1 opakowanie
cukier puder 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Chłodnik truskawkowy

Truskawki umyć i oczyścić z szypułek oraz przesypać cukrem pudrem. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Oddzielić białka od żółtek i białka ubić n sztywna pianę dodając 3 łyżki cukru. Na wrzące mleko kłaść łyżkę pianki gotując 1 minutę, po czym wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Ubić żółtka z resztą cukru, wlać do nich trochę mleka, rozmieszać i wlać resztę mleka - potrzymać chwilkę na małym ogniu mieszając tak aby mleko nieco zgęstniało lecz nie zagotowało się. Odstawić i ostudzić ciągle mieszając aby nie zrobił się kożuszek. Połowę truskawek rozetrzeć i wymieszać z ostudzona zupą, pozostałe truskawki dodać w całości. Na wierzch ułożyć pianki i dobrze ochłodzić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

klaklak 02.05.2011 10:09
coś na upalne dni
Izabela28 28.04.2011 13:07
W sam raz na upały:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak