Sposób przygotowania

Truskawki umyć i oczyścić z szypułek oraz przesypać cukrem pudrem. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Oddzielić białka od żółtek i białka ubić n sztywna pianę dodając 3 łyżki cukru. Na wrzące mleko kłaść łyżkę pianki gotując 1 minutę, po czym wyjmować łyżką cedzakową na półmisek. Ubić żółtka z resztą cukru, wlać do nich trochę mleka, rozmieszać i wlać resztę mleka - potrzymać chwilkę na małym ogniu mieszając tak aby mleko nieco zgęstniało lecz nie zagotowało się. Odstawić i ostudzić ciągle mieszając aby nie zrobił się kożuszek. Połowę truskawek rozetrzeć i wymieszać z ostudzona zupą, pozostałe truskawki dodać w całości. Na wierzch ułożyć pianki i dobrze ochłodzić.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Izabela28

    W sam raz na upały:)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    klaklak

    coś na upalne dni

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !