Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

świąteczne ciasto Nigelli

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

350g posiekanych, miękkich suszonych śliwek
250g rodzynek
125g żurawin
175g miękkiego masła
175g ciemnego cukru muscovado
175ml miodu
125ml kawowego likieru
2 pomarańcze, sok i tarta skorka - dodałam rowniez sókrke kandyzowana
1 łyżeczka przypraw korzennych
2 łyżki dobrego kakao
150g mąki
75g mielonych migdałów
1-2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
25g ciemnych czekoladowych ziarenek kawy
złoty pył
srebrne serduszka
jajko 3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: świąteczne ciasto Nigelli

Podgrzej piekarnik do 150C. Wytnij z papieru do pieczenia koło wielkości tortownicy, ok. 20 cm średnicy i pasek szerokości ok. 9cm. Będzie potrzebny do wyłożenia boku tortownicy. do szerokiego rondla wrzuć owoce, masło, cukier, miód, likier kawowy, sok
pomarańczowy i skórkę, przyprawę korzenną i kakao. Doprowadź składniki do wrzenia i gotuj jeszcze ok. 10min na wolnym ogniu, mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Odstaw rondelek na 30min do ostudzenia.
Po 30 minutach, dodaj rozmącone jajka, mąkę, mielone migdały, proszek do pieczenia i sodę. Zamieszaj dobrze drewnianą łyżką albo szpatułką, aż składniki się połączą. Ostrożnie nalej mieszaninę ciasta z owocami do przygotowanej foremki. Przenieś ciasto do piekarnika i piecz ok. 2 godziny, albo, aż szczyt ciasta będzie lśniący i wyglądał na klejący. Jeśli włożysz ostry nóż albo wykałaczkę do środka ciasta, ciasto powinno nadal być lekko niedopieczone w środku.
Postaw ciasto w chłodne miejsce. Potem usuń foremkę i papier z pieczenia. Ozdabiaj według uznania. Ja posypałam złotym pyłem, seruszkami srebrnymi i czekoladowymi ziarenkami kawy.
Bardzo latwe do zrobienia. po upieczeniu i odklejeniu papieru widac bylo ze jest lekko lepiace sie i miekkie i pachnace. Pytanie tylko jakie jest w srodku. a to zobaczymy przy degustacji.

Wrażenia po degustacji: ciasto bardzo delikatne, miękkie i mokre w środku, pachnące korzeniami i bakaliami. Zwarta konsystencja ale lepiej trzymac je w lodówce bo wtedy sie lepiej kroi. Jedyne ale to to ze było za słodkie, Widocznie w Anglii lubia takie ulepki. Za rok zrobie je napewno ale nie dam tyle cukru, a moze nawet wogole bo slodycz miodu, bakalii, pomaranczy i likieru chyba bedzie wystarczajaca. Natomiast gdy zjedlismy je z ubita niesłodzoną kremówką bylo idealne. Nawet ta smietna powiem szczerze bardzo do tego ciasta pasowała.

Ciasto jest dosć długie w utrzymaniu. Zrobiłam je 29.12 na wieczór a wczoraj zjedlismy koncówke i było jak świezo upieczone.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

wedith1 04.03.2011 20:36
Twoje wrażenie mówią wszystko, pyyyyyycha!!!!!!!!
Sarenka 08.11.2010 21:19
Uhm.. w sam raz na ta pore roku :P

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak