Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz zapiekany pod pierzynką z masła, pietruszki i musztardy

5.0
(64)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Smakowity pomysł na przyrządzenie dorsza! Delikatny filet przykryty aromatyczną pierzynką z masła, musztardy, natki pietruszki i cebuli! Dorsz zapiekany pod pierzynką, podany z ryżem, to świetny pomysł na obiad!

Składniki:

Składniki:

filet z dorsza 2 sztuki
sok z cytryny 2 łyżki
oliwa 1 łyżeczka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do oprószenia
Pieprz czarny mielony Prymat do oprószenia
ryż brązowy 300 gramów

Pierzynka:

masło 2 łyżki
Musztarda kremska Prymat 1 łyżka
natka pietruszki 1 garść ( 3-4 łyżki)
cebula biała 1/2 sztuki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny Prymat w młynku 1 szczypta
szczypiorek posiekany

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz zapiekany pod pierzynką z masła, pietruszki i musztardy

Ryba zapiekana pod pierzynką z aromatycznych ziół i masła to świetny sposób na przyrządzenie ryby. Mięso dorsz jest soczyste, apetycznie pachnące i bardzo smaczne. Dorsz zapiekany może być daniem na co dzień lub daniem podanym na świąteczny stół. Wówczas możecie pierzynkę wzbogacić o kawałeczki suszonych grzybów leśnych.

Kroki postępowania

1

Filety umyć, usunąć skórę i pokroić na połówki. Skropić sokiem z cytryny.

Krok 1 - Dorsz zapiekany pod pierzynką z masła, pietruszki i musztardy foto
2

Przygotować pierzynkę. Masło rozpuścić w rondelku. Dodać musztardę, drobno pokrojoną cebulę, natkę pietruszki, sól i pieprz. Wymieszać.

Krok 2 - Dorsz zapiekany pod pierzynką z masła, pietruszki i musztardy foto
3
Rybę oprószyć solą i pieprzem z każdej strony. Na patelni rozgrzać oliwę. Rybę podsmażyć na złoty kolor.
Krok 3 - Dorsz zapiekany pod pierzynką z masła, pietruszki i musztardy foto
4

Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dokładnie wysmarować pierzynką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni na ok. 20-25 minut. Najlepiej sprawdzać czy pierzynka już nabrała złotego koloru.

Ryż ugotować według opisu na opakowaniu. Wysypać na talerze i ułożyć rybę. Posypać szczypiorkiem.

Krok 4 - Dorsz zapiekany pod pierzynką z masła, pietruszki i musztardy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dagita 01.06.2015 14:10
Podoba mi się Twoja rybka :)
berys18 01.06.2015 09:12
wspaniała rybka
VioletoweKucharzenie 01.06.2015 07:27
uwielbiam dorsza:-) świetny przepis:-)
Krzysztof15 01.06.2015 06:43
pyszny dorszyk
IlonaAlbertos 31.05.2015 23:06
Idealnie przyrządzona rybka.
Wiktoria29 31.05.2015 20:38
fajny pomysł z tą pierzynką
Katarzyna59 31.05.2015 19:07
chętnie bym zjadła taką rybką
fotoviderek 31.05.2015 18:55
Rybka pierwsza klasa :)
IKrakowianka 31.05.2015 17:30
bardzo smaczne danie
cukiereczek 31.05.2015 15:32
smaczna rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak