Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cielęcina z serem camembert w sosie morelowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

roladki

cielęcina 500 g
ser camembert 2 op
woda 1/2 szkl
sól i pieprz
mąka

sos morelowy

morele z puszki 300 g
woda 150 ml
białe wino wytrawne 100 ml
sok pomarańczowy lub spod moreli 50 ml
rozmaryn gałązka
masło 2 łyżki
cukier brązowy 1 łyżeczka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Cielęcina z serem camembert w sosie morelowym

1. Cielęcinę rozbijamy na cienkie kotlety, oprószamy solą i pieprzem z każdej strony. Ser camembert kroimy w cienkie plastry i układamy je na mięsie. Całość zwijamy w rolady (końce możemy spiąć ze sobą wykałaczką) i obtaczamy w mące.

2. Na patelni roztapiamy masło i podsmażamy na nim morele posypane brązowym cukrem. Po ok 5 minutach wlewamy sok spod moreli, wino i wodę, dodajemy również gałązkę rozmarynu. Całość dusimy pod przykryciem ok 10 minut.

3. Gdy morele będą już miękkie przekładamy je razem z sosem (ale bez rozmarynu!) do kielicha blendera i miksujemy na gładki mus. Sos doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

4. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim roladki. Gdy lekko się zezłocą, podlewamy je wodą i dusimy ok 15 minut pod przykryciem.

5. Roladki cielęce podajemy polane sosem morelowym.


SMACZNEGO :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak