Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa klopsowa z tartą marchewką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wieprzowe 300 g
cebula 1 szt
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
ziemniaki 500 g
marchew 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
ziele angielskie 3 szt
Kucharek przyprawa uniwersalna 1 łyżka
Kostki rosołowe Kucharek 1 szt
mąka pszenna 1 łyżka
śmietana 18 proc 2 łyżki
ocet 5 łyżek
woda 2 litry

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa klopsowa z tartą marchewką

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kosteczkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach. Wszystko zalewamy wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową i przyprawę uniwersalną.. Gotujemy około 15 minut. Mięso mielone wyrabiamy w z jajkiem, bułką tartą, drobno pokrojoną cebulką, solą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki i wkładamy je delikatnie do zupy. Czekamy aż wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze 10 minut. Do miseczki odlewamy trochę wywaru, mieszamy z mąką i śmietaną. Dolewamy do zupy. Na końcu dodajemy ocet, doprawiamy solą i pieprzem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 27.05.2015 18:02
super, wydaje mi sie że idealna na chłodniejsze dni ;)
VioletoweKucharzenie 27.05.2015 15:28
Smaczna i prosta zupa klopsowa, która zyskała pięknego koloru dzięki startej marchewce. Jedna z moich ulubionych zup.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak