Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

FILET Z PIEKARNIKA NA SZPINAKOWEJ CHMURCE

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Szpinakowa chmurka

szpinak świeży 150 gram
ząbek czosnku 1 szt.
masło 1 łyżka

Filet

filet z kurczaka 3 szt.
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 płaska łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 płaska łyżeczka
pieprz 1 szczypta
chili 1 szczypta
Rozmaryn suszony Prymat 1 łyżeczka
olej rzepakowy 1 łyżka

Dip koperkowy

koperek 1 łyżka
jogurt naturalny 3 łyżki
Czosnek suszony Prymat 1/2 łyżeczki
pieprz 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: FILET Z PIEKARNIKA NA SZPINAKOWEJ CHMURCE

1. Fileta umyć, osuszyć. Usunąć szumowiny. Ułożyć w miseczce. Dodać przyprawy i wymieszać. Wstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na noc.

2. Szpinak przepłukać wodą. Na patelni roztopić masło. Dodać posiekany ząbek czosnku. Kiedy czosnek uwolni aromaty i lekko się przysmaży dodać szpinak. Dusic ok. 2-3 min.

3. Fileta ułożyć na małej blaszce lub naczyniu żaroodpornym wyłożonym folią aluminiową. Skropić olejem i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na 25 min.

4. Dip: jogurt wymieszać z czosnkiem i koperkiem. Doprawić pieprzem. Wymieszać.

5. Na środku talerza ułożyć szpinak. Na szpinaku pokrojoną w grube plastry pierś. Obok zrobić kleksa z dipu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 07.07.2016 07:29
Mnie by bardzo smakował.
halina17 27.05.2015 21:43
Dobre danie.
Ada-Gaba 27.05.2015 18:47
pyszne połączenie
Wafelek2601 27.05.2015 17:21
Bardzo dobry
Janina 27.05.2015 16:15
Smaczne mięsko;)
Konczi 27.05.2015 16:13
pyszne połączenie - moje smaki ...
aginaa 27.05.2015 15:55
fajne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak