Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak z młodej kapusty

3.0
(13)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ćwiartki z kurczaka 2 szt
marchew 2-3 szt
pietruszka 2 szt
seler 1 szt
lubczyk świeży 2-3 gałązki
cebula biała 1 szt
por (biała część) 1 szt
Liść laurowy suszony Prymat
Ziele angielskie całe Prymat
Pieprz czarny ziarnisty Prymat
sól
ziemniaki 4 szt
kapusta 1/2 szt
boczek wędzony 200 g
Majeranek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak z młodej kapusty

Kurczaka myjemy i zalewamy woda tak aby całkowicie przykryła mięso. Gotujemy na wolnym ogniu, zbieramy szumowiny.
Włoszczyznę obieramy. Cebule opalamy nad palnikiem. Warzywa dodajemy do kurczaka razem z lubczykiem, kilkoma listkami ziela angielskiego, zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i solą. Gotujemy na małej mocy przez 40-45 minut. Odcedzamy.
Do powstałego buliony dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i boczek gotujemy około 5 minut i dodajemy poszatkowaną kapustę. Gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy posiekaną w kostkę marchewkę i mięso z kurczaka. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i majerankiem.
Wg. gustu zupę możemy zabielić zahartowaną śmietanką lub/i dodać posiekany koperek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 27.05.2015 18:09
Uwielbiam taki kapuśniaczek :)
adelajda 27.05.2015 17:13
smaczna zupka
Magda60 27.05.2015 15:16
kolorowy i pyszny
Agnieszka-87-25 27.05.2015 15:12
mniam lubie taki na obiad
Futka 27.05.2015 12:53
Wspaniały, aromatyczny i bardzo smakowity kapuśniaczek :)
Sroczka 27.05.2015 12:50
Bardzo lubię taki kapuśniaczek.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak